Novinky
Syry z celého Grécka v Elia Oliva Shop
Tradičné, mäkké aj tvrdé, ovčie, kozie, či ich mix..

Tu je stručný výber toho, čo u nás nájdete:
Klasickú FETU, v 200 a 400gr baleniach. Rovnako aj 400gr v tzv. "vaničke" v náleve, zrejúca v dobovom sude, podobný spôsob ako pri výrobe našej bryndze. Nezabudnite, pravá feta je z ovčieho a kozieho mlieka. Nie z kravského!
Graviera „Aerakis“ Pôvod: Kréta, Heraklion. Vyrába sa z kozieho a ovčieho mlieka. Druhý najpopulárnejší syr Grécka. Je mierne sladká, s príjemnou spálenou karamelovou chuťou. Vhodná k vínu,
cestovinám, šalátom. Obsah sušiny 40-43%. Ponúkame aj verziu s Tymiánom, údenú alebo Chilli.
Hallomi syr P.D.O. je grécky - cyperský polotvrdý, nezrelý, slaný syr vyrobený z kozieho a ovčieho mlieka. Má vysoký bod tavenia a dá sa ľahko vyprážať alebo grilovať.
Xinomizithra P.D.O. Pôvod: Kréta, Heraklion Vyrába sa zo srvátky z kozieho mlieka. Konzistenciou sa podobá tvarohu. Syr je mäkký, snehovo biely, krémový a vlhký, s jemne kyslou chuťou. Podáva sa s medom ako dezert alebo ako stolový syr do šalátov alebo na pečenie.
Kozí syr - 200gr balenie, vhodný do šalátov, ale aj na gril. Chutí neskutočne lahodne.
Manouri P.D.O. „Orino“ je grécky polomäkký, čerstvý biely srvátkový syr vyrobený z kozieho alebo ovčieho mlieka ako vedľajší produkt po výrobe fety. Obsahuje asi 36-38% tuku, ale iba 0,8% obsah soli, takže je oveľa menej slaný ako feta. Používa sa v šalátoch alebo ako dezertný syr.
Ladotiri – Mythilini (Lesvos) Tvrdý syr podobný Graviere. Tento syr je vyrábaný na ostrove Lesvos tradičnou metódou a to pridaním olivového oleja.
Kefalograviera – Amfilochia P.D.O. Kefalograviera je tvrdý tavený syr vyrábaný tradične z ovčieho mlieka alebo ovčieho a kozieho mlieka. Podľa evidencie CHOP s EÚ sa tento názov vzťahuje iba na syry vyrobené v západnej
Macedónii, Epirus a regionálne Amfilochia. Syr má slanú chuť a bohatú arómu. Často sa používa v gréckej miske nazývanej Saganaki alebo na cestoviny.
Mastelo ( Chios) Je to biely mäkký syr, jemne slaný. Vyrába sa z kozieho mlieka. ( niekedy aj kravského) Je nízkotučný a má jemnú, ale charakteristickú chuť. Má 28% tuku, 43% vlhkosti a 1, 6% percentá soli. Chránený pôvod z ostrova Chios. Farmársky produkt.